נתחיל מהסוף – לאחר הלידה נורא קל ופשוט להוציא מספר סושיאל סקיוריטי. ניגשים עם הוכחת לידה (מסמך רשמי של בית החולים או דרכון אמריקאי אם כבר יש לכם), ניגשים לסניף המקומי – ומוציאים. לא צריך את הילד/ים איתכם אפילו, רק כמה מסמכים. בגדול יש אפשרות להוציא גם בבית החולים, הבעיה שאז עוד אין את תעודת הלידה החדשה בה אתם רשומים כהורים, וההעברות אח"כ מסבכות את העניינים – אז בקשו בבית החולים לא להוציא, ועשו זאת בעצמכם במהלך השהות בארה"ב.
אז למה חשוב להוציא?
ראשית, עד גיל 12 של הילד – הוא לא צריך נוכחות פיזית – וזה מאד מקל.
בארץ, אדם מעל גיל 12 צריך להגיע לראיון בקונסוליה, עם מסמכים וטפסים שונים.
מי שנולד בישראל התהליך יכול לקחת עד חצי שנה. מי שנולד בארצות הברית, התהליך מורכב יותר, ויכול לקחת עד שנה וחצי (!), ומצריך למלא טפסים, לערוך תרגומים ולהמציא כמות לא מבוטלת של מסמכים.
אם תוציאו את המספר עבורו בגיל מאוחר, הוא יצטרך לדווח על עבודות, היסטוריה, שכר וכו'.
עם או בלי המספר, אזרח אמריקאי נדרש לדווח מס לרשויות, כך שזה לא מקדם או מעכב כלום אם תוציאו או לא.
א-ב-ל, על מנת לפתוח חשבון בנק, חסכון, הלוואה או כל צעד פיננסי אחר – על הילד יהיה לספק את המספר. על אחת כמה וכמה אם תתגוררו בארה"ב או אם אתם בעצמכם בעלי אזרחות אמריקאית, תצטרכו את המספר של הילד כדי לדווח מס עבורכם.
בעקבות חקיקת חוקי ה FATCA וחתימת הסכם ה FATCA בין הרשויות בישראל ורשות המיסים האמריקאית, במסגרתן כל אזרח אמריקאי מחוייב לדווח במישרין או בעקיפין על חשבונות בנק שהוא מחזיק מחוץ לתחומי ארצות הברית. המוסדות הפיננסים (בנקים, קרנות פנסיה, ביטוחים וקופות גמל) בישראל, כמו כל המוסדות הפיננסים בשאר העולם מצייתים לתקנות הללו (בנק שלא מתחייב לעשות זאת, כל תשלום שמגיע מחו"ל אליו ינוכה ממנו 30 אחוז במקור – וזה איום אמיתי). ברגע שמזוהה לקוח עם אזרחות אמריקאית (בתעודת הזהות רשום שמקום הלידה ארצות הברית), הוא מתבקש לחתום על טופס W9BEN שבו הוא מצהיר על היותו אזרח אמריקאי ונדרש למלא את מספר הסושיאל סקיוריטי שלו. גם אדם שהחשבון שלו כבר מנוהל, כאשר מגלים בבנק שהוא אזרח אמריקאי מקפיאים כל פעילות בחשבון עד לחתימה על הטפסים.
חשוב להבין שהנושא הוא מנדטורי. לא ניתן לפתוח שום אפיק פיננסי (לא חשבון בנק, לא חסכון, לא קופת גמל) ללא מילוי הטופס המדובר.
בקיצור: מומלץ ורצוי להוציא עוד בשהותכם בארה"ב, או מוקדם ככל האפשר.
בקיצור, המלצתנו היא להוציא את המספר מוקדם ככל האפשר בארה"ב.
* המידע בעמוד זה ניתן כשירות ואינו מהווה ייעוץ כלכלי ומטרתו לספק מידע כללי בלבד.
חשיבות הוצאת מספר סושיאל סקיוריטי SSN
האם צריך בכלל להנפיק מספר סושיאל סקיוריטי? באיזה שלב? מה אם לא הוצאתי בתקופת הלידה?
הילדים שלנו יוולדו בארה"ב בתהליך הפונדקאות, ומתוקף היוולדם בארה"ב הם זכאים לאזרחות אמריקאית. יחד עם האזרחות הנכספת מגיעים גם חובות וזכויות שונות, כאשר אחד מהפרטים הנלווים אליה הוא מספר סושיאל סקיוריטי – Social Security Number – מספר אשר משמש כתעודת זהות אישית מאד (מטעמי גניבת זהויות) ומשמשת בין השאר לצרכים פיננסיים ודיווחי מס.